فهرست مطالب

پژوهشنامه حج و زیارت - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1402)

پژوهشنامه حج و زیارت
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا مطهری* صفحات 7-28

    دانشمندان اندلس نگاه و اهتمام ویژه ای به بقیع داشته و گزارش های مربوط به آن را به گونه های مختلف در آثار خود آورده اند. جایگاه بقیع به عنوان بقعه ای متبرک و محل حضور پیامبر (ص) و اصحاب و مدفن بسیاری از آنان سبب شده تا اندلسی ها، همانند دیگر مسلمانان، بدان توجه داشته و در بازتاب اخبار آن بکوشند. این پژوهش دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که بقیع چه جایگاهی نزد دانشمندان اندلس داشته و چگونه در آثار آنان بازتاب یافته است. پاسخ به شیوه وصفی تحلیلی و با تکیه بر داده های تاریخی به بیان موقعیت جغرافیایی، فضیلت و جایگاه بقیع، رخدادهای مرتبط با آن و بیان جزییات مقابر بقیع در آثار دانشمندان اندلس می پردازد. البته نباید از این نکته غافل شد که انگیزه های سیاسی و مذهبی در گزارش های اندلسی ها به گونه ای اثرگذار بوده که گاه برخی نمادهای معروف تشیع، همانند مقابر اهل بیت:، را نادیده گرفته اند.

    کلیدواژگان: دانشمندان اندلس، تکریم اهل بیت(ع)، مدفونان بقیع، مشاهد بقیع
  • محمدسعید نجاتی* صفحات 29-51
    در این مقاله واکنش انگلستان به پیگیری های مسلمانان درباره مسیله بقیع تحلیل می شود. این ‏تحلیل براساس تعدادی از اسناد تازه نشر است که اطلاعات جدیدی از رفتار ‏انگلستان درباره واکنش های مسلمانان به بازسازی بقیع به دست می دهد. ‏بر پایه این اسناد انگلستان، جدای از همراهی با سعودیان در به قدرت رسیدن، به ‏بهانه سیاست عدم مداخله در حرمین شریفین، برابر جنایات سعودیان سکوت کرد و ‏از کوچک ترین کمک به قربانیان جنایات وهابیان (حتی انتقال نامه مسلمانان هند به ‏رضاشاه)، خودداری کرد و علمای عراق را از نامه نگاری و اعتراض به وهابیت باز داشت. همچنین با تامین هزینه و نیروی هوایی، سعودیان را ‏در سرکوب کسانی که برای مقابله با جنایات وهابیت، ازجمله تخریب بقاع متبرکه، ‏قیام کرده بودند، یاری کرد. دلیل این موضع گیری های انگلستان، سیاست راهبردی حمایت از وهابیت برای نفوذ در قلب ‏جهان اسلام و حجاز و حفظ منافع خودشان در منطقه بود.‏ این پژوهش به روش تحلیلی تاریخی و بر پایه اسناد کتابخانه ای نگارش یافته است و ازآنجایی که حاوی داده های جدید ‏و مستند به مدارک جدید و منتشرنشده است، پژوهشی نوآورانه است.‏
    کلیدواژگان: تخریب و بازسازی بقیع، هیئت الشورای ادریسی، حزب احرار حجاز، انگلستان و یمن، هند و بقیع، انگلستان و مسئله بقیع
  • محسن رحمتی* صفحات 53-77
    ایلخانان برای رقابت با ممالیک مصر، از یک سو گرایش به تشیع (صرف نظر از سایر عوامل فرهنگی موثر بر این امر) را مد نظر قرار دادند و از سوی دیگر، برای گسترش نفوذ و سیطره خود بر حجاز کوشیدند. به دلیل قرار داشتن بقیع در حجاز و توجه شیعیان به آن، به عنوان عامل پیوند این دو محور در سیاست مذهبی ایلخانان محسوب می شد.این پژوهش با شیوه توصیفی تحلیلی در پی واکاوی جایگاه و اهمیت بقیع در سیاست مذهبی ایلخانان است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که به دلیل گرایش ایلخانان به تشیع و اشتراک مذهبی شرفای مدینه با ایلخانان، بقیع در کانون توجه دربار ایلخانی قرار گرفت. این توجه، با انتساب قطعی مدفن حضرت زهرا3 به بقیع و تعمیم نام بقیع به کل مدینه در تاریخ نگاری آن عهد تبلور یافت و با احداث بناهای عام المنفعه و آرامگاه در مدینه و تدفین امیرچوپان و پسرش، چلاوخان، به عنوان دوتن از بزرگان دربار ایلخانی در بقیع، ادامه یافت.
    کلیدواژگان: بقیع، حج، تشیع، ایلخانان، امیر چوپان، کردوجین
  • عمار ابوطالبی* صفحات 79-106

    در منابع مرتبط با بقیع تا قرن پنجم، از جایی به نام «مسجد فاطمه» سخن به میان آمده و برای آن کارکردهای مختلفی ذکر شده است. از اواخر قرن ششم به بعد نیز نام «بیت الحزن» در منابع نمایان شده و بارها پیرامون آن سخن گفته شده است. از سوی دیگر برخی با استناد به گزاره های تاریخی معتقدند «مسجد فاطمه» در واقع قبر فاطمه (س) بوده است. تعدادی از فقهای فریقین نیز به استحباب اقامه نماز در «بیت الحزن» فتوا داده اند. با این وجود ابهامات فراوانی درباره این دو مکان وجود دارد؛ مانند اینکه آیا دو مکان، دو جای مستقل هستند یا دو نام برای یک مکان؟ اگر دو مکان هستند، چه نسبتی با هم دارند؟ ماهیت تاریخی آنها چیست؟ «مسجد» مقدم بوده است یا «بیت الحزن»؟ کدام فاطمه در این مکان مدفون است؟ و... .این مقاله به روش تاریخی روایی اثبات خواهد کرد که این دو تعبیر به مکانی واحد در «دار علی (ع)» در بقیع اشاره دارد و آن قبر نیز برای فاطمه بنت اسد است.

    کلیدواژگان: بیت الاحزان، مسجد فاطمه، دار علی (ع)، بقیع، بقعه اهل بیت ع)، فاطمه زهرا (س)، فاطمه بنت اسد (س)
  • فاطمه نمازی*، محمد غفوری نژاد، علیرضا صیادنزاد صفحات 107-137
    آیین های خاکسپاری، از جمله آیین های دینی و فرهنگی ملل به شمار می آیند که همواره بر آن تاکید و توجه بوده است. در مطالعات جدید دینی فرهنگی، چنین آیین هایی را در دسته «آیین های گذار» قرار می دهند که هدف آنها ترغیب انسان در گذار از یک مرحله زندگی به مرحله دیگر و آماده سازی او در چنین مرحله پراهمیتی است.هدف مطالعه چنین باورهایی، بازخوانی ریشه ای آیین های مشترک انسانی در مجموعه ادیان و فرهنگ ملل است تا میزان اشتراک، تشابه و اصالت قدسی و فرهنگی آنها معلوم شود.بدین منظور متن حاضر می کوشد با رویکردی متناسب با پدیدارشناسی دینی، به مطالعه باورهای اسلامی در تاریخ اسلامی پیرامون آیین های خاکسپاری در مجموعه آیات، روایات و فرهنگ های عامیانه مسلمانان اقدام کند؛ این گونه امکان مقایسه و تطبیق هرچه بهتر آنها با آیین های سایر ادیان و ملل فراهم شده و ریشه های فطری، انسانی و اجتماعی آنها به سنجش درمی آید.بهره گیری از چنین رویکرد مطالعاتی، بی شک امکان فهم جدیدی از معارف اسلامی و آیین های دینی را برای مومنین فراهم می کند؛ معارفی که گاه پیش از این، پوشیده مانده است. همچنین، چنین روش مطالعاتی، امکان گفت وگو با دیگر ادیان را براساس مفاهیم مشترک بیش از پیش می نماید.
    کلیدواژگان: آیین های خاکسپاری آیین گذار تدفین اسلامی بقیع پدیدارشناسی دینی
  • سید محسن قائمی*، سمیه آقایی نژاد صفحات 139-168
    سرزمین بقیع با تاکید بر نظم حقوقی مطلوب حاکم بر آن، از زوایای مختلفی قابل بحث است؛ ولی عمده رویکردهای نوشتاری در این حوزه، بر حقوق گردشگران مذهبی (زایران)، باورمندان و ذی نفعان از این منطقه متمرکز شده است. از دیگر ابعاد حقوقی این منطقه، پردازش به مبانی حمایتی اعمار و صیانت از بقیع است. اما مسیله اساسی این نوشتار، فارغ از همه این رویکردها، به حلقه مفقوده تاریخ حقوق بشر در این حوزه می پردازد؛ به عبارتی، وضعیت کنونی بقیع، به عنوان نتیجه یک تصرف عدوانی در تاریخ، از منظر حقی، همچون حق بر حافظه جمعی، چگونه تحلیل می شود.این نوشتار توصیفی تحلیلی با تکیه بر موازین حقوق بین الملل و بشر در این حوزه، نخست به تشیید مبانی حق بر حافظه جمعی و ارزش استنادی آن می پردازد، سپس تخریب بقیع را امری منافی و ناقض این حق به شمار می آورد و در پایان با وجود راهکارهای حمایتی مختلف از بقیع، مولفه اساسی را اعطای شخصیت حقوقی به سرزمین بقیع مطرح می کند که مرزبندی هایی با ماهیت اشتراکی و عمومی در فقه اسلامی دارد.
    کلیدواژگان: بقیع، شخصیت حقوقی، مکان خاطره، تعظیم شعائر، بقیع به مثابه ذیحق
  • حمیدرضا نژاد رمضانی، سمیه برزویی، حامد قرائتی* صفحات 169-203

    در بستر تاریخ، معماری از هنرهایی بود که توانست خود را با مفاهیم اسلامی سازگار کند و با عنوان معماری اسلامی در سرزمین های مختلف گسترش یابد. پس از مساجد، بناهای آرامگاه ها رایج ترین بناهای عمومی بودند. هنرمندان و معماران ایرانی در سایه انگیزه و تلاش تمدنی خود، این هنر ماندگار را در سایر سرزمین های اسلامی به یادگار گذاشتند. معماری ایرانی در تاریخ کهن خود پیوسته در شش شیوه ظهور پیدا کرد که دو تا، به دوران پیش از اسلام و چهار تای دیگر به دوران اسلامی مربوط است.در این پژوهش با تکیه بر منابع تاریخی به سبک شناسی معماری بارگاه امامان: در بقیع و گونه شناسی عناصر تشکیل دهنده آن، ازجمله پلان، گنبد، پشت بندها، چفدها و تزیینات معماری به کاررفته در نمای بیرونی پرداخته شده و چنین نتیجه گرفته شده که می توان با تکیه بر تاریخچه و عناصر معماری، این بقاع را نمونه ای از معماری ایرانی در سرزمین حجاز دانست.

    کلیدواژگان: معماری اسلامی ایرانی، بناهای آرامگاهی، بقیع، سبک شناسی معماری، بیناتمدنی
|
  • Hamidreza Motahari * Pages 7-28

    Andalusian scholars gave al-Baqīʿ particular attention and commented on it in a variety of ways in their publications. Al-Baqīʿ, as a blessed cemetery, where the Prophet (S) and his Companions attended and many of them were buried there, attracted the Andalusians’ attention, like other Muslims’, and they attempted to reflect its news. This research aims to provide an answer to the question of how al-Baqīʿ was regarded by Andalusian scholars and how it was addressed in their works. Using a descriptive-analytical method and historical evidence, the author of the response expresses the location, virtue, and status of al-Baqīʿ, the events connected to it, and the specifics of the tombs in al-Baqīʿ mentioned in the writings of Andalusian scholars. Of course, this fact should not be ignored that Andalusians occasionally disregarded some well-known symbols of Shīʿism, such as the tombs of Ahl al-Bayt (as), due to political and religious considerations.

    Keywords: Andalusian scholars, respecting Ahl al-Bayt (as), the buried in al-Baqīʿ, tombs in al-Baqīʿ
  • Mohammad Saied * Pages 29-51
    This article analyzes the reactions of the United Kingdom (UK) to the pursuit al-Baqīʿ’s issues by Muslims. The research is based on several recently published papers that offer fresh details about the UK’s actions in relation to the responses of the Muslim populations of the specified countries to the reconstruction of al-Baqīʿ. Based on evidence, the UK not only assisted Āl Saʿūd in assuming power but also stayed silent about their crimes under the guise of a policy of non-interference in the Two Holy Mosques and refused to give minimal assistance to Wahhabi crime victims (even transferring the Indian Muslims’ letters to Reza Shah) and stopped Iraqi scholars’ attempts to write letters and express their opposition to Wahhabism. Additionally, by giving them money and air power, the UK assisted the Saudis in repressing those who stood up in opposition to Wahhabi crimes, like the devastation of holy tombs. The strategic objective of backing Wahhabism to infiltrate the Muslim world and the Hejaz and further their own interests in the region was the driving force behind the UK’s positioning. This research is novel since it includes fresh information and documents based on fresh, unpublished records. It is done using a historical-analytical method and based on library papers.
    Keywords: demolition, reconstruction of al-Baqīʿ, Idrisi council board, Hejaz Ahrar party, the UK, Yemen, India, al-Baqīʿ, the UK, al-Baqīʿ
  • Mohsen Rahmati * Pages 53-77
    To compete with the Mamluks of Egypt, the Ilkhanids took into account the propensity towards Shīʿism (independent of other cultural variables affecting this topic) and tried to develop their influence and control over the Hejaz. Because of its position in the Hejaz and the special attention the Shiites paid to it, al-Baqīʿ Cemetery was seen as the link between these two pivots in the Ilkhanids’ religious policy. This research uses a descriptive-analytical approach to assess the role and significance of al-Baqīʿ in the Ilkhanids’ religious policy. The findings reveal that al-Baqīʿ gained prominence in the Ilkhanid court because of its propensity for Shīʿism and the shared belief with the Sharifs of Medina. This attention was due to the definitive attribution of Hazrat Zahra’s burial site to al-Baqīʿ and the extension of the name of al-Baqīʿ to all of Medina in the historical accounts of the time that went on by the construction of public buildings and tombs in Medina and the burial of Amirchoupan and his son, Cholukhan, as two of the elders of the Ilkhanid court, in al-Baqīʿ.
    Keywords: al-Baqīʿ, hajj, Shia, the Ilkhanids, Amirchoupan, Kurdojin
  • Ammar Abu Talebi * Pages 79-106

    A location called “Fāṭima Mosque” and its various applications were documented in writings related to al-Baqīʿ, up until the 5th century. The term “Bayt al-Ḥuzn” first appeared in documents towards the end of the 6th century and has since been frequently mentioned. Some scholars also contend that “Fāṭima Mosque” was truly the tomb of Fāṭima (sa) and support their claim with historical evidence. A fatwa in support of performing prayers in “Bayt al-Ḥuzn” was also issued by a number of the jurists of the two sects. However, there are a lot of questions surrounding these two locations, including whether they are two separate locations or just different names for the same place. What ties the two locations together if they are different? What is their historical nature? Was the first the “Mosque” or “Bayt al-Ḥuzn”? By saying Fāṭima, who was buried there? This historical-narrative research proves that these two interpretations refer to the same location in “Dar ʿAlī” in al-Baqīʿ and that the grave belongs to Fāṭima bint ʾAsad.

    Keywords: Bayt al-Aḥzān, Fāṭima Mosque, Dar ʿAlī, al-Baqīʿ, tombs of Ahl al-Bayt, Fāṭima Zahra, Fāṭima bint ʾAsad
  • Fatemeh Namazi *, Mohammad Ghafoorinezhad, Alireza Sayadnejad Pages 107-137
    Funeral rites are among the religious and cultural practices that have always received attention in various cultures. Such rituals are classified as “rites of passage” in modern religious-cultural studies, which aim to prepare individuals for such a crucial stage of life and encourage them to move on from one stage to the next. This research aims to investigate the roots of common human rituals in the range of world religions and cultures to determine the degree of their similarity, commonality, and holy and cultural authenticity. With an approach relevant to religious phenomenology, this research analyzes Islamic viewpoints throughout the history of Islam about burial rituals—in the collection of verses, traditions, and folk cultures of Muslims. In this way, their natural, human, and social origins are measured and they can be more effectively compared to the rituals of other religions and nations. Taking advantage of such a research approach will undoubtedly provide a new understanding of Islamic teachings and religious rituals for believers; teachings that have sometimes been untouched. Also, such a research approach increases the feasibility of dialogue with other religions based on common concepts.
    Keywords: funeral rites, rites of passage, Islamic-style burial, al-Baqīʿ, religious phenomenology
  • Seyyed Mohsen Ghaemi *, Somaye Aghaie Pages 139-168
    The beneficial legal system that regulates the territory of al-Baqīʿ can be analyzed from a variety of perspectives, although the majority of written approaches in this field concentrate on the rights of its religious tourists (pilgrims), believers, and beneficiaries. The processing of construction and protection foundations of al-Baqīʿ is another legal feature of this field. However, despite all of these approaches, the main concern of this research is the gap in the history of human rights in this field. More specifically, the current status of al-Baqīʿ, as the outcome of an aggressive seizure in history, is discussed in terms of rights, such as the right to collective memory.  Based on international and human rights standards, this descriptive-analytical research first deals with the principles of the right to collective memory and its importance for citation; then it considers the destruction of al-Baqīʿ as the violation of this right; and finally, despite different solutions in the favor of al-Baqīʿ, it puts forth the main idea of giving juridical personality to the territory of al-Baqīʿ which has common and general demarcations in Islamic jurisprudence.
    Keywords: al-Baqīʿ, Juridical Personality, place of memory, performing rituals, al-Baqīʿ as a rightful being
  • HamidReza Nejad Ramezani, Somayeh Borzoi, Hamed Gharaati * Pages 169-203

    Architecture was one of the arts that historically were able to match themselves to Islamic ideas and expand over various nations under the label of Islamic architecture. The most prevalent public buildings, after mosques, were tomb structures. Due to their inspiration and civilizational endeavors, Iranian artists and architects left this enduring art in remembrance in other Islamic countries. Iran’s ancient history saw the ongoing emergence of six architectural styles, two of which are connected to the pre-Islamic era and the other four to the post-Islamic years. This research relied on historical sources to discuss the architectural styles of the Imams’ mausoleums in al-Baqīʿ and the typology of their component parts, such as the plans, the domes, the backs, the arches, and the architectural decorations used on the frontage. The research concludes that these tombs can be regarded as examples of Iranian architecture in the Hejaz based on historical and architectural features.

    Keywords: Islamic-Iranian architecture, mausoleum structures, al-Baqīʿ, architectural stylistics, cross-cultural